Bir Ömür Nasıl Yaşanır?* Kitap İncelemesi* İlber Ortaylı

tarafından
250
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?* Kitap İncelemesi* İlber Ortaylı

İlber Ortaylı- Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Bir ömür nasıl yaşanır? Kitap adını okurken bir iç geçiriyor okuyucu. Belki de bir ömür gözlerinin önünden geçiyordur bilinmez. Ünlü Tarihçi ve akademisyen İlber Ortaylı gazeteci Yenal Bilgici soruları ile kaleme aldığı bu kitapta gençlere, yetişkinlere, tüm kesimlere önerilerde bulunuyor. Bir ömrün nasıl yaşandığını aktarıyor. Şimdi birlikte kitabı inceleyelim. Dikkat spoi içerir!
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Bir Ömür Nasıl Yaşanır kitabı kişisel eğitim açısından sizleri çok destekleyecek bir kişisel gelişim kitabıdır. Tamamen yaşanmışlıklardan ibaret olan bu kitap İlber Ortaylı ile soru- cevap havasında, kitabın da adında geçtiği üzere hayatta doğru seçim için önerileri barındırmaktadır. Söyleşi tadında olan bu kitap belirli alt başlıklardan oluşmaktadır. Bu başlıklar şöyle sıralanır;
 Birinci bölüm- Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Bu bölümde İlber Ortaylı 70 yaşlarına kadar hayatının hangi dönemlerini nasıl geçirdiği ile alakalı soruları cevaplıyor.
 İkinci bölüm- Kimden Ne Öğrenilir? İkinci bölümde hayatımız boyunca kimlerle arkadaşlık ettiğimizin çok mühim olduğunu belirten ünlü tarihçi size değer katan kişilerle birlikte olmalısınız ve hayatınıza giren her insanın size ne kattığını sorgulamalısınız diyor.
 Üçüncü bölüm- İnsan Kendini Nasıl Yetiştirir? Bu bölüm çok klasik bir soru ile başlıyor. Çok gezen mi çok okuyan mı çok bilen mi entelektüeldir? Entelektüellik hakkında sorular çevresinde söyleşi tarzında olan bu bölümde insanın kendisini nasıl yetiştirmesi gerektiği ile ilgili bilgi veriiliyor.
 Dördüncü bölüm- Nasıl Çalışmak Gerekir? Bölüm çalışkan bir millet miyiz sorusu ile başlıyor ve İlber Ortaylı’nın çalışma prensipleri hakkında devam ediyor. Hayatı boyunca her zaman sabahları çalıştığını söyleyen İlber Ortaylı zihin boşken, kafa diriyken ve vücut dinçken yapılan çalışmanın verimi kat kat arttırdığını söylüyor.
 Beşinci bölüm- Nasıl Seyahat Edilir, Nereleri Görmek Gerekir? Bu bölüm okurların en keyifle okuduğu bölüm olabilir. Gezmeye yönelik tavsiyelerin bulunduğu bölümde İlber Ortaylı gezmenin aslında çok da kolay bir iş olmadığını, emek sarf etmek gerektiğini söylüyor ve ekliyor, Semerkand’ı, Floransa’yı, Buhara’yı, Roma’yı ve Kudüs’ü görmeden ölmeyin diyor.
 Altıncı bölüm- Eğitim’de Hangi Tercihleri Yapmak Gerekir? Eğitime yönelik tavsiye ve eleştirilerin bulunduğu bu bölümde ideal eğitimin en başta iyi öğretmen yetiştirmekle olacağını söylüyor İlber Ortaylı. Eğitime yönelik umutsuz olunmaması gerektiğini söyleyen Ortaylı, nitelikli okulların kurulması, elit öğretmenlerin yetiştirilmesiyle her şeyin mümkün olacağını belirtiyor.
 Yedinci bölüm- Ne İzlemeli? Ne Dinlemeli? Ne Okumalı? En çok merak edilen bu bölümde sinemada İtalyanları sevdiğini söyleyen ünlü tarihçi Müzikte Almanlar, romanda Ruslar, şiirde İranlılar en yükseğe çıkmıştır diye sözlerine devam ediyor. Kitabın içerisinde İlber Ortaylı’nın tavsiye ettiği 26 tane yabancı film önerisi, kitap önerileri ve müzik önerileri de okuyanların dikkatini çekiyor. Kitapta bazı Türk müzisyenlerden de bahseden Ortaylı, bu isimler Ulu Önder Atatürk’ün başlattığı bir hareketin neticesidir diyor.
 Sekizinci bölüm- İnsan Yaşadığı Şehirden Nasıl Yararlanır? Son bölümde yaşadığımız şehirden nasıl faydalanmamız gerektiğini cevaplayan İlber Ortaylı iyi bir şehrin özelliklerinden bahsederken iyi bir kütüphanede çalıştıktan sonra iyi bir tiyatro seyrettikten sonra iyi bir cafeye gidip sohbet edebildiğin şehirdir diyor. İstanbul’da en çok Üsküdar’ı sevdiğini söyleyen Ortaylı eski İstanbul’u çok özlediğini de sözlerine ekliyor. Son olarak görülmesi gereken 20 yer listesini de kitabın son sayfalarında bulabiliyorsunuz.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Kitap Yorumları
Bir Ömür Nasıl Yaşanır? okuyucularının bir kısmı tarafından çok beğenilen bir kısmı tarafından da eleştirilere maruz kalan, kısa sürede çok satanlar listesine giren bu kitap hakkında sosyal medyadan alınan birkaç yorumu paylaşacağız. Bir ömür nasıl yaşanır kitap yorumları sizlerle.
• Bir okuyucu Türkiye’nin nadide aydınlarından olduğunu söylediği İlber Ortaylı’nın ömrünün son demlerini yaşarken bulunmaz hint kumaşı niteliğindeki tecrübelerini okurlarıyla paylaştığını belirtiyor.

• Kitapta bilimsellikten bahsedilmemesinden yakından bir okuyucu ise Bir Ömür Nasıl Yaşanır deniliyorsa kitapta bilimsellikten bahsedilmesi gerekirdi diye eleştiride bulunuyor.
• İlber Ortaylı’nın tavsiyelerini çok güzel bulduğunu söyleyen bir okur mutlaka bu kitabı tavsiye ettiğini söylüyor.
• “Eleştirim kesinlikle hocamıza değil ama gezin sürekli bir şeyler öğrenin diyor fakat biz geçimizi zor sağlayan bir ülkeyiz, ne yazık ki gezme konusunda onun kadar şanslı olamıyoruz” şeklinde bir yorum da okurları tarafından iletiliyor.
8 bölümden oluşan kitapta kitabın sonunda kitapta geçen tüm isimlerin olduğu sayfalar da okurlar tarafından çok beğenilmiştir. Kitabı okurken soruları İlber Ortaylı’ya siz soruyormuşsunuz gibi bir hava oluşması okuyucuyu kitaba bağlıyor. Yaşama dair güzel önerilerin olduğu bu kitapta bazı yerlere katılırken bazı yerleri de eleştireceksiniz, bu da kitabın güzel yanlarından biridir.Bir Çöküşün Öyküsü -Kitap Özeti-Stefan ZweigBir Çöküşün Öyküsü -Kitap Özeti-Stefan Zweig