Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Kitap Özeti

tarafından
209
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Kitap Özeti

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” Peyami Safa’nın otobiyografik romanıdır. Kendi hastalığı süresince hissettiği yalnızlığı, çaresizliği, hastanelerin soğukluğunu anlatmıştır bu romanında.

Bu Yazımızda Neler Var :

GİRİŞ

Roman bir hastane odasında başlar. Romanın başkahramanı dizinden hastadır ve yedi senedir aynı hastalığı çekmektedir. Doktorlar onu muayene ederler, bastonla gezmesini söylerler. Bir kere daha ameliyat gerektiğini öğrenir. Bu mevzuyu annesine söylemek istemez uzaktan akrabası olan Paşa’nın evine gider. Paşa kahramanı çok sevmektedir onula sohbet etmekten kendisine getirdiği kitapları okumasından zevk alır. Paşa’nın on dokuz yaşında Nüzhet adında bir kızı vardır. Ondan dört yaş büyük olan bu kızdan hoşlandığının farkında değildir. Nüzhet’le iyi anlaşır fakat annesiyle pek anlaşamaz.

[ads]

GELİŞME

Paşa’nın ısrarları ile konakta kalış süresini uzatan kahramanımız evin kızı Nüzhet’i Doktor Ragıp diye birinin istemeye geldiğini öğrenir. İçten içe bu habere üzülür fakat kimseye belli etmemeye çalışır. Bir gece odasına Nüzhet gelir ona kendisini isteyen adamdan bahseder. Henüz evlenmek için erken olduğunu söylemesiyle çok mutlu olan kahramanımız Nüzhet’i öper. Bu öpüşmeler, buluşmalar ona umut verir. Artık daha mutludur, sağlığı da yavaş yavaş yerine gelmeye başlar. Bir gün onu Paşa yanına çağırır ve doktor hakkındaki fikirlerini sorar. Paşa’ya doktorun kurnaz olduğunu Nüzhet’i mutlu edemeyeceğini söyler. Paşa’nın karısı bu sözlere çok hiddetlenir. Daha sonra doktordan eve geldiğinde evde bir gariplik olduğunu sezer. O eve geldiğinde konuşmalar kesilir bu durum çok canını sıkar. Fakat Nüzhet mevzunun onunla ilgisi olmadığını söyler. Annesi ile Nüzhet’in konuşmalarını duyar. Annesi ondan mikrop bulaşacağından bahsetmektedir bu konuşmalara çok üzülür derhal evi terk etmek ister fakat Paşa’nın ısrarlarıyla kalır. Ancak dünyası yıkılmıştır iyice zayıflamış, çökmüştür.

SONUÇ

Paşa’nın konağından annesiyle ayrılan kahramanımızın durumu iyice kötüleşmiştir bacağını keseceklerini söylerler. Bu durum herkesi yıkar. Son bir operatöre gösterirler o bacağın kurtulacağını fakat üstüne basamayacağını söyler. Dokuzuncu Hariciye koğuşuna yatırılır. Bir süre hastanede kalır. Bu süreçte sinir krizleri geçirir Nüzhet’i sayıklar ancak onu göremez. Odasının duvarları, hastane odası üstüne üstüne gelmeye başlar.  Yemek yemekte, uyumakta zorlanır. Ameliyat günü gelir. Annesi ve doktoru Mithat onu ziyarete gelmişlerdir. Her şeyin güzel olacağını telkin ederler. Ameliyattan sonra bir müddet daha hastanede kalır bu sırada günlük tutar. Günlüğüne hastaneden çıkmasına üç günü kaldığını ve Nüzhet’in yakında nikâhlanacağını yazar. Çevresinden ise Paşa’nın fenalaştığını ölüm döşeğinde olduğunu öğrenir. Paşa ölmeden önce onu görmek istemiştir. Odasından çıkacağı sırada aklına kendinden sonra bu odada kalacak hastalar gelir ve düşünür. Hasta olanların halinden ancak hasta olanlar anlar.

Peyami Safa’nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu isimli kitabını PDF e-kitap olarak indirerek okuyabilir, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu kitap özeti yazımızdan derslerinizde ve ödevlerinizde faydalanabilirsiniz.