Beni Ödülle Cezalandırma- İnceleme – Dr. Özgür Bolat

tarafından
233
Beni Ödülle Cezalandırma- İnceleme – Dr. Özgür Bolat

Beni Ödülle Cezalandırma- İnceleme – Dr. Özgür Bolat
Beni Ödülle Cezalandırma isimli bu kitap bu güne kadar eğitimde kullanılan ödül ve ceza metodunu unutturmak için yazılmış adeta. Pek çok eğitim kuramını alaşağı etmenin derdine düşülerek verilen örneklerin olası sonuçları hep aynı. Bir tane davranışın yanlış olduğunu anlatabilmek için 18 tane örnekle anlatmış yazarımız Dr. Özgür Bolat. Haliyle tekrarlar ve anlamsız uzunlukta örnekler.

Sanki kitabı okuyan herkes belli bir zekâ düzeyinin altındaymışçasına sıkıcı bir anlatım. Oysa bu kitabın eğitimcileri ve tüm ebeveynleri hedef alması gerekiyordu. Hedef kitlesinde sanki ortalama zekânın altındaki anne babalar var gibi bir anlatım insanı adeta boğuyor.

Beni Ödülle Cezalandırma isimli bu kitap, iki ana bölüme ayrılmış durumda. İlk bölümde ödülün neden bir ceza olduğu ve ödüle dayalı eğitim şeklinin aslında neden yanlış olduğu hakkında savlarını ortaya koyan Dr. Özgür Bolat ikinci bölümde ödülün yerine konulacak olan davranışlara örnekler vermiş.

Beni en çok etkileyen ise, bilim adamlarının Nobel ödülünü aldıktan sonra motivasyonlarını kaybetmeleri, edebiyatçıların yazım kalitesinin düşmesi oldu. Gerçekten de böyle mi diye düşünmeye başlıyorsunuz. Evet, aslında hepimizin motivasyon kaynağı o işin sonucunda elde edeceğimiz ödül. Asla bunu davranış kalıbı olarak hayatımıza alamıyoruz. Böyle olunca da kalıcı bir öğrenme gerçekleşmiyor.

Sınav motivasyonlu öğrenme” diye bir kuram vardır eğitimde. Öğrenci sınava çalışırken öğrendiklerini sınav bitince unutur. Çünkü kalıcı belleğe atamaz ve gerilerde bir yere kapatır o bilgileri. Aslında öğrenmiştir ama saklar bunları, çünkü sadece sınavda lazımdır. Bir dahaki sınavda tekrar hatırlar ama. Hem de kolaylıkla. Ödülü nedir bunları öğrenmenin sınavda alacağı not mu?

Ödül Yerine Ne Konulmalı

Anneler babalarAnneler babalar çocuğa örnek olmakla işe başlamalı der yazar. Evet, bu konuda haklıdır aslında. Anne kitap okumazsa çocuğa günde 40 kere de kitap oku dese o çocuk okumaz. Ama her ikisi de kitaplarını alır ve birlikte okuma saati yapıp sonra o kitabı tartışırlarsa işte o zaman gerçekten anlamak için okur.

Ödev yapma motivasyonu da ödül olmamalıdır. Bunun yerine öğrenmenin kolaylaşacağı ve kalıcılığının sağlanacağı mottosu kafasına yerleşirse işte o zaman daha kolay gelecektir ödev yapmak. Hatta isteyecektir bile fazla olmamak kaydıyla. Fazla ödev her zaman bıktıran bir unsur olmaya devam edecektir. Ödül olsa da olmasa da.
Sonuç olarak Beni Ödülle Cezalandırma isimli kitapta çocuğa her istediğini alan bir anne baba nesline çok güzel dersler var aslında. Sadece akıcılığı biraz sıkıcı o kadar. Ama tabii bu benim fikrim. Sizin de fikrinizin oluşması için Pdf kitap olarak çıktıktan sonra okuyabilir ya da kitabı satın alabilirsiniz.