[vc_row][vc_column][vc_column_text]Kaos Dağınıklığın Hayatlarımızı Değiştirme Gücü- İnceleme- Tim Harford
Bazı insan için hayatındaki düzen ve intizam çok önemlidir. Günlük rutinlerinin değişmesi ile hayatın içinde kaybolmuş gibi olurlar. Ama dünya üzerindeki en başarılı inşalar genelleme yapıldığında dağınık ve rutini olmayan insanlardır.
Kaos kitabının bölümleri arasında bu başarının bağlandığı asıl nedenler sıralanmış ve açıklanmış. Bu bölümleri sırasıyla inceleyecek olursak ilk olarak “Yaratıcılık” üzerinde durmuş yazar. En başarılı olan bilim insanlarının en çok alan değişikliği gerçekleştirenlerden çıktığı gerçeğini keşfeden davranış bilimciler, bunun nedeni üzerinde durdular. Alan değişikliği yapan bilim insanlarının yeni girdiği alanda çok daha farklı bir bakış açısı kazanarak üstlendiği misyonla hareket ettikleri keşfine vardılar. Bu yeni bakış açısı sayesinde daha farklı bir öngörüsü olan bilim insanları daha üretken ve başarılı oluyorlar.
Diğer insanlar için de geçerli olabilecek bu durum, belki de başarılı olmanın önündeki ilk engeli kaldıracak olan itici kuvvet olabilir. Zincirlerden kurtulup gözlerinizi açabilmenizi sağlayan bu durumda tek yapmanız gereken etrafa dikkatle bakmak. Kaos e-kitap olarak ve pdf formatında da yayınlanmış bulunmaktadır. Bu kitaptaki bilgileri merak edenler daha ayrıntılı olarak okumak isterse epup kitap olarak okuma şansına sahipler.
İkinci olarak ise “İşbirliği” yapmanın önemine değinmiş. Aynı düşünceye sahip olan insanların her zaman aynı yerde takılıp kalacağı ile ilgili olan görüşün doğruluğunu kanıtlıyor adeta. Problem çözme konusundaki yetenekleri farklı olan kişilerin birlşkte çalışması ile tek bir kişinin bir problem üzerinde harcayacağı zaman farklıdır. Hatta problemi çözme konusundaki başarıları da farklı olacaktır.
Üçüncü olarak “doğaçlama” üzerinde durulmuş. Doğaçlama yaparken beyin kontrol mekanizmasını devre dışı bırakarak o anda kendi içinden geldiği gibi ya da çevre uyaranlara göre düşünmeye başlıyor. Buna göre hareket etmek ise bazen riskli olabilir. Çünkü gün içinde insanları yumruklamamızı engelleyen otokontrol mekanizmamızı da baskılamış oluyoruz. Kaos teorisyenleri asla bunu tavsiye etmez. Oysa olaylar ve durumlar karşısında aslında bazen kontrol mekanizmasını devre dışı bırakmak ve doğaçlama yapmak yaratıcının bizi yönlendirmesine neden oluyor. Bu sayede daha üst bir akıl etkisinde daha fazla yaratıcı ve üretken oluyoruz. Bunun en güzel örneğini de yazar, Martin Luther King tarafından söylenen be tarihe kazınan “Bir hayalim var!” cümlesi ile başlayan konuşmasıyla vermiş.
Dördüncü olarak “Teşvik” gücünün hayatlarımızda başarılı olmamızı sağlayacağı üzerinde durulmuş. Wolkvagen araba şirketinin yaptığı emisyon ölçüm hilesi ve doktorlara uygulanan karne metodu üzerinde durulmuş. Bunların dar bakış açılarının ürünü olduğunu ve mutlaka onu şaşırtacak bir beklenmedik etken ortaya çıkacaktır. Bu nedenle hile yaparak günü kurtarmanın pahalı bir tercih olduğu ifade edilmiş.
Makineleşmeden kurtulmak ise 5. Başarı anahtarı ve kaos çıkış bileti olarak anlatılmış kitapta. Makinelerin kullanımının insanın zihnini kullanmasını engellediği üzerinde durulmuş. İnsanın şu anda kullandığı beyin kısmından çok daha fazla işlemi aynı anda yapabilen bir bilgisayarın yaptığı hatanın sonuçları da insan hatasının sonuçlarından çok daha yıkıcı olacaktır.
Dayanıklılık konusunda ise artırmanın yolları üzerinde durulmuş. En etkin yol olarak da çeşitlilik de karar kılınmış. Bu şekilde desteklenen hikayelerle oldukça ayrıntılı olarak savunulmuş.
Hayat ise yaşamdan alıntılar yaparak dağınık maaşların ve dağınık odaların aslında kendi içinde bir düzen ipucu barındırdığından bahsedilmiş. Başkasının dağınık masasında çalışmanın zorlukları yanında başkasına ait düzenli bir masada işleri sıraya koymanın zorluğu üzerinde durulmuş. Günlük planlarımızı çok güzel ve düzenli yapabiliriz ama elimizde olmayan nedenlerden bunlar bozulabilir. İşte bu noktada hayatın kendi içinde olan düzeni devreye girmektedir. Olayları akışına bırakan insan daha rahat olacağından Kaos sayılan problemleri daha kolay çözecek ve daha başarılı olacaktır. Ama olmayanlara hayıflanmakla ve plan dışında ne yapacağını bilemeyen şaşkınlıkla hareket etmek ise başarıya ket vuracaktır. Sonuç olarak tüm bu anahtarlara ve durumlara adapte olmayı becerebilen başarılı olabilir[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]